Host - Julie Chen
Adria Klein
Drew Daniel
Diane Henry
Jase Wirey
Karen Ganci
Lori Valenti
Marvin Latimer
Michael "Cowboy" Ellis
Mike Lubinski
Nakomis Dedmon
Natalie Carroll
Scott Long
Will Wikle

 

Big Brother 5

Move In Day

Group 1: Adria, Lori, Cowboy and Jase.
Group 2: Marvin, Drew, Holly, Nakomis and Scott.
Group 3: Will, Diane, Karen and Mike.

Big Brother 5 Cast

Project DNA

Julie revealed to the viewers that two houseguests are related by blood but have no idea. She then said that Cowboy is the half brother of Nakomis, as they share the same father.

Big Brother 5 Project DNA CowboyBig Brother 5 Project DNABig Brother 5 Project DNA Nakomis

HoH Competition - “Treadmills Of Terror"

There are six treadmills. Each team of two must pick a treadmill. One teammate will be walking on the treadmill and will be the “walker". The other will be answering a series of questions and will be the “talker". If the talker answers correctly, the treadmill will stay at the same speed. If the talker answers incorrectly, their partner’s treadmill will speed up. Once all of the questions have been answered, it will become a game of endurance. The team whose walker can stay on the treadmill the longest is one step closer to becoming the new HoH.

Treadmills of Terror Big Brother 5Treadmills of Terror Big Brother 5

Teams: Adria and Marvin, Cowboy and Drew, Diane and Holly, Jase and Scott, Karen and Lori, Mike and Nakomis.

Question 1: Would you assume Nakomis is a natural blonde?
Answer: Yes. Lori and Nakomis answered correctly.

Question 2: Would you assume that Cowboy flunked a class in high school?
Answer: No. Drew, Jase and Nakomis answered correctly.

Question 3: Would you assume that Karen has never voted for president?
Answer: Yes. Holly and Jase answered correctly.

Question 4: Would you assume Mike likes romantic comedies?
Answer: Yes. Jase, Lori and Nakomis answered correctly.

Question 5: Would you assume that Jase’s funniest nickname is “Hollywood”?
Answer: Yes. Drew, Holly, Marvin and Nakomis answered correctly.

Question 6: Would you assume that Diane wants to take a karaoke machine in to the Big Brother house?
Answer: No. Holly and Jase answered correctly.

Question 7: Would you assume that Marvin is a soap opera fan?
Answer: Yes. Holly, Jase and Lori answered correctly.

Question 8: Would you assume Drew is afraid of clowns?
Answer: No. Drew, Jase and Lori answered correctly.

Question 9: Would you assume that Scott is a Hillary Duff fan?
Answer: Yes. Jase and Lori answered correctly.

Question 10: Would you assume that one of Adria’s favourite foods is sushi?
Answer: No. Holly, Jase and Nakomis answered correctly.

Question 11: Would you assume that Holly’s choice of creature comforts if stranded on a deserted island would be a monkey, goat and a chihuahua?
Answer: Yes. Drew answered correctly.

Question 12: Would you assume Lori is happiest when she is meditating?
Answer: No. Lori answered correctly.

Order to drop out of the competition: Adria and Marvin, Mike and Nakomis, Diane and Holly, Cowboy and Drew, Karen and Lori.

Jase and Scott won the competition.

Will then had to choose one of the winners to answer a question about him. If they answered correctly they would become the HoH. If not, their partner would win HoH.

Scott asked Jase if he would assume that his dream job would be to end a high end restaurant in South Africa.
Answer: No. Jase answered correctly.

Jase won HoH.

Scott Long Big Brother 5Jase Wirey wins HoH Big Brother 5

Nomination Ceremony

Jase nominated Mike and Nakomis for eviction.

Mike Lubinski Big Brother 5Jase Wirey Big Brother 5Nakomis Dedmon Big Brother 5

Veto Competition - “Flaringo Toss”

Veto Players: Jase, Mike, Nakomis, Drew, Holly and Scott.

The are four zones that contain flamingos. The first player in line will have three tosses to ring a flamingo. They will then choose any player to challenge. That player will have three tosses to ring a flamingo in the same zone or better to stay in the game. If you ring a flamingo in the same zone, both competitors stay in the game. The last houseguest standing will win the Power of Veto.

Flaringo Toss Veto Competition Big Brother 5Flaringo Toss Veto Competition Big Brother 5Flaringo Toss Veto Competition Big Brother 5

Round 1:
Drew - Zone 1, Mike - Zone 3. Drew was eliminated from the competition.
Mike - Zone 3, Jase - Zone 3. No one was eliminated from the competition.
Scott - None.
Holly - None.
Nakomis - None.

Flaringo Toss Veto Competition Big Brother 5Flaringo Toss Veto Competition Big Brother 5Scott and Jase Big Brother 5

Round 2:
Mike - Zone 3, Jase - Zone 4. Mike was eliminated from the competition.
Scott - Zone 2, Nakomis - Zone 1. Nakomis was eliminated from the competition.
Jase - Zone 1, Holly - None. Holly was eliminated from the competition.
Scott - Zone 3, Jase - None. Jase was eliminated from the competition.

Scott won the Power of Veto.

Jase Wirey Big Brother 5Scott Long wins the Power of Veto Big Brother 5Scott Long wins the Power of Veto Big Brother 5

Veto Ceremony

Scott decided not to use the Power of Veto.

Mike Lubinski Big Brother 5Scott Long Big Brother 5Nakomis Dedmon Big Brother 5

Eviction

Mike was evicted by a vote of 10-0.

Votes to evict Mike (10): Lori, Holly, Scott, Will, Adria, Marvin, Karen, Diane, Cowboy and Drew.
Votes to evict Nakomis (0): None.

Mike Lubinski evicted Big Brother 5Mike Lubinski evicted Big Brother 5Mike Lubinski evicted Big Brother 5

HoH Competition - “Majority Rules”

Julie will ask a series of questions about their opinions of different houseguests. When you answer, answer how you think that the majority of the group will answer. Answer with the majority to stay in the game. Answer in the minority and you will be eliminated. The last houseguest standing will become the new HoH.

Majority Rules Big Brother 5Marvin Latimer Big Brother 5Majority Rules Big Brother 5

Question 1: Who does the majority think looks at himself in the mirror more, Scott or Jase?
Majority: Scott. Adria, Drew, Scott and Will answered in the minority and were eliminated from the competition.

Question 2: Who would the majority rather receive mouth to mouth resuscitation from, Diane or Drew?
Majority: Drew. Diane answered in the minority and was eliminated from the competition.

Question 3: Who does the majority think hates peanut butter and jelly more, Marvin or Nakomis?
Majority: Marvin. Karen and Nakomis answered in the minority and were eliminated from the competition.

Question 4: Who would the majority rather babysit their kids, Scott or Holly?
Majority: Tie.

Question 5: Who does the majority think is the best cook, Marvin or Karen?
Majority: Marvin. No one was eliminated from the competition.

Question 6: Who does the majority think would write a better love poem, Will or Nakomis?
Majority: Tie.

Tiebreaker Question: What is the total number of yellow food balls grabbed by all 13 houseguests during the opening “Food Spiral” game?
Answers: Lori 40, Holly 47, Cowboy 63, Marvin 81.
The correct answer was 100.

Marvin won HoH.

Marvin Latimer wins HoH Big Brother 5

Project DNA

Julie revealed to the viewers that one of the 13 houseguests has an identical twin that is also playing the Big Brother game. She explained that every few days one twin enters the house through the diary room and the other twin comes out. She said that if the pair makes it halfway through the summer without being discovered by the other houseguests they will both be allowed to play as individuals. It was then revealed that Adria is playing with her twin Natalie.

Project DNA Big Brother 5 AdriaProject DNA Big Brother 5 Natalie

Nomination Ceremony

Marvin nominated Holly and Lori for eviction.

Holly King Big Brother 5Marvin Latimer Big Brother 5Lori Valenti Big Brother 5

Veto Competition - “Snag The Veto”

Veto Players: Marvin, Holly, Lori, Drew, Jase and Karen.
Host: Will.

Snag The Veto Big Brother 5Snag The Veto Big Brother 5Snag The Veto Big Brother 5

In front of the houseguests is a rope with a coloured veto ring. They also have four walls in front of them. Each rope passes through one slot in each of the four walls. The object is to untangle your rope and pull your rope through each of those slots, thereby passing your rope through all four walls. Once you have pulled all of your rope through all four walls, pull your ring through and put it on the post. The first person to do so will win the Power of Veto.

Jase won the Power of Veto.

Jase Wirey wins the Power of Veto Big Brother 5Jase Wirey wins the Power of Veto Big Brother 5

Veto Ceremony

Jase used the Power of Veto on Holly. Marvin nominated Karen as the replacement nominee.

Jase Wirey Big Brother 5Marvin Latimer Big Brother 5

Eviction

Lori was evicted by a vote of 7-2.

Votes to evict Lori (7): Scott, Drew, Cowboy, Nakomis, Adria, Jase and Holly.
Votes to evict Karen (2): Diane and Will.

Lori Valenti evicted Big Brother 5Lori Valenti evicted Big Brother 5Lori Valenti evicted Big Brother 5

HoH Competition - “High, Low"

Julie will ask a series of questions about the housemates as well as the Big Brother house. The correct answers will be either higher or lower than the number that Julie states in her questions. Answer correctly to stay in the game. Answer incorrectly and you will be eliminated. The last houseguest standing will become the new HoH.

Big Brother 5 HoH Competition

Question 1: How many of the current houseguests are presently married? Is the answered higher or lower than 3?
Answer: Lower (2). Diane, Holly and Scott answered incorrectly and were eliminated from the competition.

Question 2: Not counting tonight, how many nights have you spent in the Big Brother house? Is the answer higher or lower than 19?
Answer: Higher (20). Will answered incorrectly and was eliminated from the competition.

Question 3: Of the 13 houseguests, how many of them have attended college? Is the answer higher or lower than 9?
Answer: Higher (11). Adria, Cowboy, Jase, Karen and Nakomis answered incorrectly and were eliminated from the competition.

Drew won HoH.

Drew Daniel wins HoH Big Brother 5Drew Daniel wins HoH

Nomination Ceremony

Drew nominated Holly and Nakomis for eviction.

Holly King Big Brother 5Drew Daniel Big Brother 5Nakomis Dedmon Big Brother 5

Veto Competition - “Bluff Me A Veto”

Veto Players: Drew, Holly, Nakomis, Adria, Jase and Scott.
Host: Marvin.

Bluff Me A Veto Big Brother 5Bluff Me A Veto Big Brother 5

In front of each of the houseguests are 10 chips. On one side of the chip is the word “bluff”. On the other side is the word “truth”. One at a time the houseguests will take turns being the dealer. They will take the top card and read the question to the houseguests. If they choose to answer the question truthfully they will use the true answer printed on the card. If they choose to bluff they can answer any way that they would like.

Drew Daniel Big Brother 5

The other houseguests will bet on if you are telling the truth or bluffing. The dealer will then collect the chips from anyone that they have successfully deceived. The person with the most chips will win the Power of Veto.

Nakomis won the Power of Veto.

Nakomis Dedmon wins the Power of Veto Big Brother 5Nakomis Dedmon wins the Power of Veto Big Brother 5

Veto Ceremony

Nakomis used the Power of Veto on herself. Drew nominated Adria as the replacement nominee.

Nakomis Dedmon Big Brother 5Drew Daniel Big Brother 5Adria Klein Big Brother 5

Eviction

Holly was evicted by a vote of 7-1.

Votes to evict Holly (7): Cowboy, Diane, Karen, Marvin, Nakomis, Scott and Will.
Votes to evict Adria (1): Jase.

Holly King evicted Big Brother 5Holly King evicted Big Brother 5Holly King evicted Big Brother 5

HoH Competition - “I Have A Secret”

Each houseguest has a mirror image of themselves. On go, they must press down on the button on their reflection’s mouth. They must hold down the button at all times. They also cannot step over the black bar. The person who can hold down the button the longest will become the new HoH.

I Have A Secret Big Brother 5I Have A Secret Big Brother 5

At the 3 hour mark, Drew tempted the houseguests with beer and pizza.
At the 4 hour mark, Drew announced that the houseguests can no longer switch hands or touch their poster with their second hand.
At the 7 hour 22 minute mark, Drew announced that you can no longer lift your feet off of the platform.

Diane Henry wins HoH Big Brother 5

Order to drop out of the competition: Nakomis (1 hour 48 minutes), Karen (3 hours 9 minutes), Cowboy (4 hours 12 minutes), Scott (4 hours 36 minutes), Marvin (5 hours 0 minutes), Adria (5 hours 21 minutes), Will (5 hours 32 minutes), Jase (9 hours 32 minutes).

Diane won HoH.

Jase Wirey Big Brother 5Diane Henry wins HoH Big Brother 5

Nomination Ceremony

Diane nominated Jase and Scott for eviction.

Jase Wirey Big Brother 5Diane Henry Big Brother 5Scott Long Big Brother 5

Veto Competition - “This Little Piggy Won The Veto”

Veto Players: Diane, Jase, Scott, Cowboy, Drew and Will.

The houseguests were called out to the backyard one at a time. Each competition houseguest had their own piggy bank. They were each given a stack of 13 coins. They had to place all 13 coins in to the piggy banks, putting at least one coin in to at least two different piggy banks. After everyone has placed their coins, the houseguest with the most coins, without going over 20, will win the Power of Veto.

This Little Piggy Won The Veto Big Brother 5Jase Wirey wins the Power of Veto Big Brother 5

Will - 12 Jase, 1 Will.
Scott - 12 Diane, 1 Will.
Jase - 11 Diane, 2 Will.
Drew - 4 Will, 3 Jase, 3 Scott, 2 Cowboy, 1 Drew.
Cowboy - 4 Drew, 2 Cowboy, 2 Diane, 2 Jase, 2 Scott, 1 Will.
Diane - 5 Cowboy, 2 Diane, 2 Drew, 1 Jase, 1 Scott, 2 Will.

Results: Diane 27, Jase 18, Will 11, Cowboy 9, Drew 7, Scott 6

Jase won the Power of Veto.

Jase Wirey Wins the Power of VetoJase Wirey wins the Power of Veto Big Brother 5Jase Wirey wins the Power of Veto Big Brother 5

Veto Ceremony

Jase used the Power of Veto on himself. Diane nominated Marvin as the replacement nominee.

Jase Wirey Big Brother 5Diane Henry Big Brother 5Marvin Latimer Big Brother 5

Eviction

Scott was evicted by a vote of 4-3.

Votes to evict Scott (4): Nakomis, Karen, Will and Adria.
Votes to evict Marvin (3): Jase, Cowboy and Drew.

Scott Long evicted Big Brother 5Scott Long evicted Big Brother 5Scott Long evicted Big Brother 5

Twin Twist Revealed

Julie revealed to the houseguests that one of them has been playing the game with an identical twin. She said that the twins have switched places in the Big Brother house 10 times. Julie explained that their goal was to remain in the game without being discovered or evicted for five weeks, at which point they would earn the right to play the game as individuals. Natalie then joined the houseguests in the living room. She and Adria will play as individuals from this point forward.

Twin Twist Big Brother 5

HoH Competition - “Home Is Where The Answer Is”

Julie will ask a series of true or false questions. Answer correctly to stay in the game. Answer incorrectly and you will be eliminated. The last houseguest standing will become the new HoH.

Question 1: True or false, there are four light blue stools in the kitchen?
Answer: False. Everyone answered correctly.

Question 2: True or false, there are four bowls hanging on the lime green wall of the dining room?
Answer: False. Cowboy, Drew, Jase and Marvin answered incorrectly and were eliminated from the competition.

Question 3: True or false, the flowers in the vases on the wood room dresser are purple?
Answer: True. Natalie answered incorrectly and was eliminated from the competition.

Question 4: True or false, across from the memory wall there is a metal sculpture of an apple?
Answer: False. Everyone answered correctly.

Question 5: True or false, there are eight noses on the face sculpture on the fireplace?
Answer: True. Adria, Karen and Will answered incorrectly and were eliminated from the competition.

Nakomis won HoH.

Nakomis Dedmon wins HoH Big Brother 5Nakomis Dedmon wins HoH Big Brother 5

Nomination Ceremony

Nakomis nominated Diane and Marvin for eviction.

Diane Henry Big Brother 5Nakomis Dedmon Big Brother 5Marvin Latimer Big Brother 5

Veto Competition - “Pop Goes The Veto”

Veto Players: Nakomis, Diane, Marvin, Adria, Drew and Will.
Host: Karen.

Pop Goes The Veto Big Brother 5Pop Goes The Veto Big Brother 5

Hidden under the six balloon circles are the faces of the six houseguests competing in the veto competition. Once every balloon covering the face of a houseguest is popped, that houseguest can no longer win the veto. Each houseguest gets three darts per turn. The last houseguest with balloons on their face will win the Power of Veto.

Order to be eliminated: Diane, Marvin, Nakomis, Will, Adria.

Drew won the Power of Veto.

Drew Daniel wins the Power of Veto Big Brother 5Drew Daniel Big Brother 5

Veto Ceremony

Drew used the Power of Veto on Diane. Nakomis nominated Jase as the replacement nominee.

Drew Daniel Big Brother 5Nakomis Dedmon Big Brother 5Jase Wirey Big Brother 5

Eviction

Jase was evicted by a vote of 6-1.

Votes to evict Jase (6): Drew, Diane, Karen, Adria, Natalie and Will.
Votes to evict Marvin (1): Cowboy.

Jase Wirey evicted Big Brother 5Jase Wirey evicted Big Brother 5

HoH Competition - “The Puck Stops Here”

The object of the game is to land your puck entirely in the blue section, closest to the line that separates the two colours. You will slide your puck down the red alley. If no one’s puck lands entirely in the blue section, the person closest to the blue line will become the new HoH.

The Puck Stops Here HoH Big Brother 5Adria Klein wins HoH Big Brother 5

Adria shot first.
Karen shot first. Adria was closer, eliminating Karen from the competition.
Will shot second. Adria was closer, eliminating Will from the competition.
Cowboy shot third. Adria was closer, eliminating Cowboy from the competition.
Natalie shot fourth. Adria was closer, eliminating Natalie from the competition.
Drew shot fifth. Adria was closer, eliminating Drew from the competition.
Diane shot sixth. Adria was closer, eliminating Diane from the competition.
Marvin shot seventh. Adria was closer, eliminating Marvin from the competition.

Adria won HoH.

Adria Klein wins HoH Big Brother 5

Nomination Ceremony

Adria nominated Marvin and Will for eviction.

Marvin Latimer Big Brother 5Adria Klein Big Brother 5Will Winkle Big Brother 5

Veto Competition - “A Very Veto Christmas”

Veto Players: Adria, Marvin, Will, Cowboy, Diane and Drew.
Host: Natalie.

A Very Veto Christmas Big Brother 5A Very Veto Christmas Big Brother 5Will Winkle Big Brother 5

Under the tree are gifts wrapped in pairs. Each gift contains a specific number of vetoes. You will pick a set of boxes and unwrap them, looking at each tag to find out how many vetoes you have won. You must reveal one tag of your choice to the players. You will then have the option of picking a gift from under the tree or stealing from someone else. The houseguest with the most vetoes will win the Power of Veto.

Adria Klein Big Brother 5Diane Henry Big Brother 5

Will received a 7 and a 10. Will revealed the 10.
Cowboy received a 1 and an 18. Cowboy revealed the 18.
Marvin received a 3 and a 9. Marvin revealed the 3.
Drew received an 8 and a 13. Drew revealed the 8.
Diane received a 4 and an 11. Diane revealed the 11.
Adria stole Drew’s gift.
Drew received a 6 and a 14. Drew revealed the the 6.

Vetoes: Adria 21, Drew 20, Cowboy 19, Will 17, Diane 15, Marvin 12.

Diane Henry Big Brother 5

The houseguests were then given the opportunity to choose one of the six bonus stockings. Two contained 10 vetoes, two contained gifts and two would make you lose all of your vetoes. Everyone chose a stocking.

Marvin’s stocking contained 10 vetoes.
Diane’s stocking contained a “lose all” card.
Will’s stocking allowed him to choose a gift. He got an MP3 player.
Drew’s stocking allow him to choose a gift. He got a digital camera.
Cowboy’s stocking contained a “lose all” card.
Adria’s stocking contained 10 vetoes.

Vetoes: Adria 31, Marvin 22, Drew 20, Will 17, Cowboy 0, Diane 0.

Adria won the Power of Veto.

Adria Klein wins the Power of Veto Big Brother 5

Veto Ceremony

Adria decided not to use the Power of Veto.

Marvin Latimer Big Brother 5Adria Klein Big Brother 5Will Winkle Big Brother 5

Eviction

Will was evicted by a vote of 4-3.

Votes to evict Will (4): Cowboy, Natalie, Drew and Adria*.
Votes to evict Marvin (3): Karen, Nakomis and Diane.
Adria cast the tiebreaking vote.

Will Winkle Big Brother 5Will Winkle Big Brother 5Will Winkle Big Brother 5

HoH Competition - “Who Said It?”

Each of the houseguests has been given a cube with the faces of five evicted houseguests, Jase, Mike, Holly, Scott and Lori. Julie will read a series of statements based on questionnaires they filled out before moving in to the house. The houseguests must decide who made that statement. Answer correctly to stay in the game. Answer incorrectly and you will be eliminated. The last houseguest standing will become the new HoH.

Who Said It? HoH Competition Big Brother 5

Question 1: Who said the comfort item from home they would miss the most is their puppy dog?
Answer: Jase. Cowboy and Natalie answered incorrectly and were eliminated from the competition.

Question 2: Who said their bad habit is shopping when they are broke?
Answer: Holly. Everyone answered incorrectly.

Question 3: Who said they pamper themselves by buying stuff at K-Mart?
Answer: Mike. Drew, Karen and Marvin answered incorrectly and were eliminated from the competition.

Question 4: Who said they don’t have a favourite author because they don’t read?
Answer: Scott. Everyone answered incorrectly.

Diane Henry Big Brother 5Nakomis Dedmon wins HoH Big Brother 5

Question 5: Who said the thing they dislike the most about their appearance is that their booty is too big for their body?
Answer: Holly. Everyone answered incorrectly.

Question 6: Who said their most embarrassing job was to dress up as a chicken at their dad’s restaurant?
Answer: Scott. Everyone answered incorrectly.

Question 7: Who said their least favourite activity is shopping?
Answer: Jase. Everyone answered incorrectly.

Tiebreaker Question: How many pounds of M&M’s were used during the “Admit One” Luxury Competition?
Answers: Diane 400, Nakomis 500.
The correct answer was 900.

Nakomis won HoH.

Nomination Ceremony

Nakomis nominated Adria and Natalie for eviction.

Adria Klein Big Brother 5Nakomis Dedmon Big Brother 5Natalie Carroll Big Brother 5

Veto Competition - “Morph-O-Matic Mug Shot”

Veto Players: Nakomis, Adria, Natalie, Cowboy, Drew and Marvin.

Morph-o-Matic Big Brother 5Big Brother 5 Morph

The faces of three different houseguests will be morphed in to one face. The houseguests must identify which three houseguests make up the face. The houseguest who correctly identifies the houseguests used in all six faces in the fastest time will win the Power of Veto.

Morph Big Brother 5Morph Big Brother 5Morph Big Brother 5

Results: Adria 4:40, Natalie 6:43, Nakomis 7:12, Drew 7:35, Marvin 11:15, Cowboy 14:19.

Adria won the Power of Veto.

Adria Klein wins the Power of Veto

Veto Ceremony

Adria used the Power of Veto on herself. Nakomis nominated Cowboy as the replacement nominee.

Adria Klein Big Brother 5Nakomis Dedmon Big Brother 5Cowboy Big Brother 5

Eviction

Natalie was evicted by a vote of 4-1.

Votes to evict Natalie (4): Karen, Marvin, Diane and Drew.
Votes to evict Cowboy (1): Adria.

Natalie Carroll Big Brother 5Natalie Carroll Big Brother 5Natalie Carroll Big Brother 5

HoH Competition - “Putting For Power”

The houseguests have been divided in to two groups of three. The first person to sink a putt and to have their ball drop all the way to the bottom of the tube wins the round. The winner of each group will face off in the final round. Those two will be given 60 seconds to putt. The houseguest to sink the most balls will become the new HoH.

Putting For Power HoH Competition Big Brother 5

Group 1: Cowboy, Diane and Drew. Cowboy won.
Group 2: Adria, Karen and Marvin. Marvin won.

Final Round: Marvin 4, Cowboy 1.

Marvin won HoH.

Marvin Latimer wins HoH Big Brother 5

Nomination Ceremony

Marvin nominated Adria and Cowboy for eviction.

Adria Klein Big Brother 5Marvin Latimer Big Brother 5Michael Cowboy Ellis Big Brother 5

Veto Competition - “Ice Ice Veto"

Veto Players: Marvin, Adria, Cowboy, Drew, Karen and Nakomis.
Host: Diane.

Ice Ice Veto Big Brother 5Marvin Latimer Big Brother 5

Frozen inside the centre of each block of ice is a veto medallion. The first houseguest to break the medallion free and hit the buzzer will win the Power of Veto. You will only have use of a water gun. However, frozen inside of the ice block is a “T” which stands for toolbox. Release the T in order to gain access to tools that will help you in your quest for the veto.

Michael Cowboy Ellis Big Brother 5

Karen won the Power of Veto.

Karen Ganci wins the Power of Veto Big Brother 5Karen Ganci wins the Power of Veto Big Brother 5

Veto Ceremony

Karen decided not to use the Power of Veto.

Adria Klein Big Brother 5Karen Ganci Big Brother 5Michael Cowboy Ellis Big Brother 5

Eviction

Adria was evicted by a vote of 3-0.

Votes to evict Adria (3): Nakomis, Drew, Karen and Diane.
Votes to evict Cowboy (0): None.

Adria Klein evicted Big Brother 5Adria Klein evicted Big Brother 5Adria Klein evicted

HoH Competition - “Chemical Reaction”

The houseguests will be asked a series of true or false questions about past competitions. You will answer by pouring liquid in to your container from your bottle labelled true or from your bottle labelled false. If the water turns blue, you have answered correctly. If there is no change, you are wrong and are eliminated from the competition. The last houseguest standing will become the new HoH.

Chemical Reaction HoH Competition Big Brother 5

Question 1: True or false, Marvin’s job during “Margarita Madness” was to put ice in the large glass?
Answer: True. Everyone answered correctly.

Question 2: True or false, Mike was eliminated by Scott during “Flaringo Toss”?
Answer: False. Nakomis answered incorrectly and was eliminated from the competition.

Question 3: True or False, “Snag The Veto” was the very first veto competition?
Answer: False. Diane answered incorrectly and was eliminated from the competition.

Question 4: True or false, one of the gifts that Will won during “Very Veto Christmas” was set of underwear?
Answer: True. Everyone answered correctly.

Question 5: True or false, Lori was the first houseguest to land a chicken in to a food basket during the “Catapoultry” Food Competition.
Answer: True. Cowboy answered incorrectly and was eliminated from the competition.

Question 6: True or false, Scott won pizza for everyone during “Alphabet Soup” Food Competition?
Answer: False. Karen answered incorrectly and was eliminated from the competition.

Drew won HoH.

Drew Daniel wins HoH Big Brother 5

Nomination Ceremony

Drew nominated Diane and Marvin for eviction.

Diane Henry Big Brother 5Drew Daniel Big Brother 5Marvin Latimer Big Brother 5

Veto Competition - “Bounced”

Veto Players: Drew, Diane, Marvin, Cowboy, Karen and Nakomis.

Bounced Veto Competition Big Brother 5

The houseguests will compete one at a time. The houseguests will have to bounce one ball through each of the six targets. The houseguest who bounced the ball in to all six targets in the least amount of time will win the Power of Veto.

Results: Diane 1:20, Drew 1:29, Karen 1:37, Marvin 2:02, Nakomis 2:08, Cowboy 3:47.

Diane won the Power of Veto.

Diane Henry wins the Power of Veto Big Brother 5Diane Henry wins the Power of Veto Big Brother 5

Veto Ceremony

Diane used the Power of Veto on herself. Drew nominated Nakomis as the replacement nominee.

Diane Henry Big Brother 5Drew Daniel Big Brother 5

Eviction

Marvin was evicted by a vote of 3-0.

Votes to evict Marvin (3): Cowboy, Karen and Diane.
Votes to evict Nakomis (0): None.

Marvin Latimer evicted Big Brother 5Marvin Latimer evicted Big Brother 5Marvin Latimer and Julie Chen Big Brother 5

HoH Competition - “Ready, Set, Gone”

Julie will ask eight questions about items that they have been secretly removing from the Big Brother house over the course of the week. The first person to buzz in and answer correctly will earn a point. Answer incorrectly and you will be eliminated. The houseguest with the most points at the end of eight questions will become the new HoH.

Diane Henry Big Brother 5

Question 1: Without this item, it’s hard to check your opponent.
Answer: Chess board. Cowboy answered correctly.

Question 2: If you want to put your feet up and relax, you need the…?
Answer: Ottoman. Diane answered correctly.

Question 3: This piece of art looks good enough to eat.
Answer: Pear. Cowboy answered correctly.

Question 4: You could get cold feet without this item.
Answer: Bathroom carpet. Nakomis answered correctly.

Nakomis Dedmon wins HoH Big Brother 5

Question 5: If you don’t use this item, you could be caught with your pants down.
Answer: Occupied sign. Karen answered correctly.

Question 6: Even though this item spins, it is…
Answer: Lazy Susan. Diane answered correctly.

Question 7: Two items were removed and then replaced. Which item was replaced first, the toaster or the arm chair?
Answer: Toaster. Diane answered incorrectly and was eliminated. Nakomis answered correctly.

Question 8: Some of the house missed swimming through this item.
Answer: Fish tank arch. Nakomis answered correctly.

Results: Nakomis 3, Cowboy 2, Karen 1.

Nakomis won HoH.

Nakomis Dedmon wins HoH Big Brother 5

Nomination Ceremony

Nakomis nominated Cowboy and Drew for eviction.

Michael Cowboy Ellis Big Brother 5Nakomis Dedmon Big Brother 5Drew Daniel Big Brother 5

Veto Competition - “Caged”

Veto Players: Nakomis, Cowboy, Drew, Diane and Karen.

Caged Veto Competition Big Brother 5

Each of the houseguests will be locked inside of their own cage. The key that opens the cage is out of reach. Within reach are items that can help the houseguests reach the key. The first houseguest to unlock themselves from the cage and put their light switch on will win the Power of Veto.

Diane won the Power of Veto.

Diane Henry wins the Power of Veto Big Brother 5Diane Henry wins the Power of Veto Big Brother 5

Veto Ceremony

Diane used the Power of Veto on Drew. Nakomis nominated Karen as the replacement nominee.

Diane Henry Big Brother 5Nakomis Dedmon Big Brother 5Karen Ganci Big Brother 5

Eviction

Karen was evicted by a vote of 2-0.

Votes to evict Karen (2): Diane and Drew.
Votes to evict Cowboy (0): None.

Karen Ganci evicted Big Brother 5Karen Ganci Big Brother 5Karen Ganci Big Brother 5

HoH Competition - “Before Or After”

Julie will ask eight questions about whether one event in the Big Brother house happened before or after another event. Each correct answer is worth one point. The houseguest with the most points after eight questions will become the new HoH.

Diane Henry Big Brother 5

Question 1: Was Mike nominated for eviction before or after he helped fill the glass in the “Margarita Madness” Luxury Competition?
Answer: After. Cowboy and Drew answered correctly.

Question 2: Did Marvin toss burgers during the “Backyard Burger Bonanza” Food Competition before or after he almost tossed his cookies during the “Blenderlicious” Food Competition?
Answer: Before. Everyone answered correctly.

Question 3: Was the hot tub unlocked before or after Lori got covered in mud during the “Treadmills Of Terror” HoH Competition?
Answer: After. Everyone answered correctly.

Question 4: Was the twin twist revealed to you before or after Scott was evicted?
Answer: After. Everyone answered correctly.

Question 5: Was Natalie evicted before or after the “Chemical Reaction” HoH Competition?
Answer: Before. Everyone answered correctly.

Question 6: Did Cowboy announce to the house that Nakomis was his sister before or after she was nominated for eviction?
Answer: Before. Cowboy and Drew answered correctly.

Question 7: Did Marvin replace Jase on the nomination block before or after Jase replaced Diane on the nomination block?
Answer: Before. Drew answered correctly.

Question 8: Did Will’s balloons get busted in the “Pop Goes The Veto” Competition before or after his piggy was busted in the “This Little Piggy Won The Veto” Competition?
Answer: After. Everyone answered correctly.

Results: Drew 8, Cowboy 7, Diane 5.

Drew won HoH.

Drew Daniel wins HoH Big Brother 5Drew Daniel Big Brother 5

Nomination Ceremony

Drew nominated Diane and Nakomis for eviction.

Diane Henry Big Brother 5Drew Daniel Big Brother 5Nakomis Dedmon Big Brother 5

Veto Competition - “Socket To Me”

Veto Players: Drew, Diane, Nakomis and Cowboy.

Socket To Me Veto Competition Big Brother 5

The houseguests will compete one at a time. In front of them are 10 numbered light boxes, each representing one week in the Big Brother house. In those boxes are pictures of various houseguests. The goal is to connect the houseguests in order of veto winners from first to last by connecting a cord to the outlet below their pictures. The houseguest who connects the pictures in the correct order in the fastest amount of time will win the Power of Veto.

Results: Cowboy 2:13, Diane 4:14, Nakomis 6:13, Drew 14:27.

Cowboy won the Power of Veto.

Cowboy wins the Power of Veto Big Brother 5

Veto Ceremony

Cowboy decided to use the Power of Veto on Diane.

Cowboy Big Brother 5Diane Henry Big Brother 5

Eviction

Nakomis was evicted by a vote of 1-0. Cowboy cast the sole vote to evict.

Nakomis Big Brother 5Nakomis Dedmon Big Brother 5Nakomis and Julie Chen Big Brother 5

Final HoH Competition - Part 1 - “Earthquake”

The houseguests must keep one hand on their key at all times. Their feet may not touch the platform. The last person standing without letting go of their key will win Part 1 of the Final HoH Competition and will advance to Part 3.

Earthquake HoH Competition Big Brother 5

Order to drop out of the competition: Cowboy (24 minutes), Diane (46 minutes).

Drew won Part 1 of the Final HoH Competition. Drew advances to Part 3.

Drew wins Part 1 Big Brother 5

Final HoH Competition Part 2 - “Twisted Twosomes”

In front of each of the houseguests is a DNA strand that contains eight clue bars. You must answer the clue by grabbing the two corresponding faces and sliding them along the strand so that they line up on the top and bottom of that bar.

Twisted Twosomes Big Brother 5

The first person to successfully complete the entire strand and place their own face on the winner’s wall will win Part 2 of the Final HoH Competition and will advance to Part 3.

Cowboy won Part 2 of the Final HoH Competition. Cowboy advances to Part 3.

Final HoH Competition - Part 3

Julie will read the beginning of six statements made by each member of the jury while in the jury house. Julie will give the choice of two possible endings. It is up to the houseguests to decide how they think that the juror completed that statement. The houseguest with the most correct answers at the end of six statements will become the Final HoH.

Question 1: Karen said her biggest regret was A) not breaking up Drew and Diane or B) voting out Adria instead of Cowboy?
Answer: A. Nobody answered correctly.

Question 2: Natalie said the person she most wants to maintain a friendship with after the game is A) Cowboy or B) Drew?
Answer: B. Drew answered correctly.

Question 3: Marvin said the houseguest he would hate to discover he was secretly related to is A) Holly or B) Cowboy?
Answer: B. Drew answered correctly.

Question 4: Nakomis said the person whose behaviour shocked her most was A) Cowboy or B) Jase?
Answer: A. Cowboy and Drew answered correctly.

Question 5: Adria said out of all the houseguests the best manipulator was A) Diane or B) Will?
Answer: A. Cowboy answered correctly.

Question 6: Will said if he had to marry one houseguest it would be A) Drew or B) Scott?
Answer: B. Drew answered correctly.

Results: Drew 4, Cowboy 2.

Drew won HoH.

Drew wins HoH Big Brother 5

Eviction

Diane was evicted by a vote of 1-0. Drew cast the sole vote to evict.

Diane Henry Evicted Big Brother 5Diane Henry evicted Big Brother 5Diane Henry and Julie Chen Big Brother 5

Jury Vote

Michael Cowboy Ellis Big Brother 5Drew Daniel Big Brother 5

Adria voted for COWBOY
Natalie voted for COWBOY
Karen voted for DREW
Marvin voted for DREW
Diane voted for DREW
Nakomis voted for COWBOY
Will voted for DREW

Cowboy and Drew Big Brother 5Julie Chen Big Brother 5

Drew won Big Brother 5 by a vote of 4-3.

Drew won the $500,000 grand prize. Cowboy won the $50,000 prize as runner up.

Drew Daniel wins Big Brother 5Drew Daniel wins Big Brother 5Drew Daniel wins Big Brother 5