Host - Julie Chen
Alison Irwin
Amanda Craig
Dana Varela
David Lane
Erika Landin
Jack Owens
Jee Choe
Jun Song
Justin Giovinco
Michelle Maradie
Nathan Marlow
Robert Roman
Scott Weintraub

 

Big Brother 4 - The X Factor

Move In Day

Group 1: Scott, Nathan and David.
Group 2: Erika, Alison and Jun.
Group 3: Dana and Jack.

Big Brother 4 CastBig Brother 4 Cast

The X Factor Twist

Julie informed the houseguests that the five people that will soon be entering the house aren’t just random people. Julie explained that some houseguests will know these people intimately, as five of them will soon be joined by their ex-boyfriends or ex-girlfriends.

Big Brother 4 X FactorBig Brother 4 X Factor

Move In Day - Part 2

Group 1: Amanda (Scott’s ex), Jee (Jun’s ex), Michelle (David’s ex), Justin (Alison’s ex) and Robert (Erika’s ex).

Big Brother 4 X Factor

HoH Competition - “Who’s Ya Chum?”

The houseguests were required to pair up. One member of each pair would be the sitter, while the other would be kneeler. Balancing above the heads of the sitters are buckets of fish chum. The kneelers were required to kneel on the button below them. As long as they remain in that position, their sitters are safe. If they release the button, the partner will get chum dumped on them. The last team that remains free of chum will win the competition.

Who's Ya Chum? Big Brother 4Who's Ya Chum? Big Brother 4

Pairs: Alison and Nathan, Amanda and Michelle, Dana and Jun, David and Jack, Erika and Jee, Justin and Robert,

Scott did not have a partner and sat out of the competition.

Jun Song Big Brother 4

Order to drop out of the competition: David and Jack (8 minutes), Amanda and Michelle (17 minutes), Alison and Jun (27 minutes), Erika and Jee (30 minutes), Justin and Robert.

Alison and Nathan won the competition. Scott’s role in the competition was to decide which of the two became HoH. He chose Nathan.

Nathan won HoH.

Nathan Marlow wins HoH Big Brother 4

Nomination Ceremony

Nathan nominated Amanda and Jee for eviction.

Amanda Craig Big Brother 4Nathan Marlow Big Brother 4Jee Choe Big Brother 4

Golden Power of Veto

Each week, everyone will compete for the Golden Power of Veto. The winner of the Power of Veto can save one of the nominees. The Head of Household cannot nominate the veto holder. This year, every veto is Golden. The winner is able to use the Power of Veto on themselves.

Golden Power of Veto Big Brother 4Golden Power of Veto Big Brother 4

Veto Competition - “Feeling Knotty”

The houseguests have a belt connected to their waist, with a rope attached to the belt. The object of the competition is to take your veto symbol and place it on the post.

Feeling Knotty Big Brother 4Feeling Knotty Big Brother 4Feeling Knotty Big Brother 4

You must untie your rope to create enough slack in your rope to make it to the post. The first person to place their veto on the post will win the Power of Veto.

Dana won the Power of Veto.

Dana Verela wins the Power of Veto Big Brother 4Dana Verela wins the Power of Veto Big Brother 4

Expulsion

Scott was expelled from the Big Brother house after an outburst caused the other houseguests to feel uncomfortable around him and threatened by him. Scott threw chairs and threatened to throw other objects.

Scott expelled Big Brother 4Scott expelled Big Brother 4Scott expelled Big Brother 4

Veto Ceremony

Dana decided not to use the Power of Veto.

Dana Verela Big Brother 4Amanda and Jee Big Brother 4

Eviction

Amanda was evicted by a vote of 9-0.

Votes to evict Amanda (9): Michelle, Erika, Jack, Robert, Dana, Justin, Allison, Jun and David.
Votes to evict Jee (0): None.

Amanda Craig evicted Big Brother 4Amanda Craig evicted Big Brother 4Amanda Craig evicted Big Brother 4

HoH Competition - “Majority Rules”

Julie will ask a series of questions about their opinions of different houseguests. When they answer, they must answer how they feel that the majority of the houseguests will answer. Answer with the majority to stay in the game. Answer in the minority and you will be eliminated. The last houseguest standing will become the new HoH.

Majority Rules HoH Big Brother 4Jee Choe Big Brother 4Majority Rules Big Brother 4

Question 1: Who does the majority think is funnier, David or Dana?
Majority: David. Everyone answered with the majority.

Question 2: Who does the majority think has a better smile, Erika or Alison?
Majority: Alison. Alison, Dana and Erika were eliminated from the competition.

Question 3: Who does the majority think would look better in drag, Nathan or Justin?
Majority: Nathan. Everyone answered with the majority.

Question 4: Who does the majority think is more likely to use someone else’s toothbrush to clean the toilet, Jun or Dana?
Majority: Jun. David, Jack and Jun were eliminated from the competition.

Question 5: Who does the majority think is more likely to return a lost wallet, Jack or David?
Majority: Jack. Everyone answered with the majority.

Tiebreaker Question: What was the combined total weight of all of the standers in the “Spuds” Food Competition?
Answers: Michelle 673, Jee 700, Justin 700, Robert 1,300
The correct answer was 757.

Tiebreaker Question #2: In days, how old is Amanda?
Answers: Jee 4000, Justin 80,000.
The correct answer was 9,000+.

Jee won HoH.

Majority Rules Big Brother 4Jee Choe wins HoH Big Brother 4Jee wins HoH Big Brother 4

Nomination Ceremony

Jee nominated Erika and Michelle for eviction.

Erika Landin Big Brother 4Jee Choe Big Brother 4Michelle Maradie Big Brother 4

Veto Competition - “Duck Ball”

Each houseguests gets three duck throws. Ducks that land inside of the centre cylinder will be worth three points plus a bonus duck throw. Ducks landing on or hitting the veto symbol are worth two points. Ducks landing inside of the ring are worth one point. The houseguest with the most points after three rounds will win the Power of Veto.

Duck Ball Veto Competition Big Brother 4Duck Ball Veto Competititon Big Brother 4

Michelle: 0 + 1 + 1 = 2 points.
Erika: 0 + 0 + 1 = 1 point.
Dana: 1 + 1 + 0 = 2 points.
David: 1 + 2 + 3 + 1 = 7 points.
Jun: 0 + 2 + 2 = 4 points.
Alison: 2 + 2 + 2 = 6 points.
Nathan: 2 + 2 + 1 = 5 points.
Jack: 0 + 1 + 2 = 3 points.
Jee: 1 + 0 + 1 = 2 points.
Robert: 0 + 1 + 1 = 2 points.
Justin: 3 + 1 + 1 + 2 = 7 points.

Duck Ball Veto Competition Big Brother 4

Sudden Death: David 9 (2 + 3 + 1 + 3), Justin 6 (2 + 2 + 2).

David won the Power of Veto.

David Lane wins the Power of Veto Big Brother 4

Veto Ceremony

David decided not to use the Power of Veto.

Erika Landin Big Brother 4David Lane Big Brother 4Michelle Maradie Big Brother 4

Eviction

Michelle was evicted by a vote of 6-2.

Votes to evict Michelle (6): Alison, Dana, David, Jun, Nathan and Jack.
Votes to evict Erika (2): Robert and Justin.

Michelle Maradie evicted Big Brother 4Michelle Maradie evicted Big Brother 4Michelle Maradie and Julie Chen Big Brother 4

HoH Competition - “Everything In 3s”

The houseguests were randomly divided in to three groups of three. Each group will be asked a question. The first person to buzz in and answer correctly will advance to the final round. The winner of each group will face off in a final round, and the first of those houseguests to answer two questions correctly will become the new HoH.

Everything in 3s HoH Big Brother 4Justin Big Brother 4

Group 1: Jack, Jun and Justin.

Question: On the night the jacuzzi was uncovered, how many houseguests stepped in to the jacuzzi?
Answer: 13. Justin answered correctly.

Group 2: Alison, David and Erika.

Question: In last week’s HoH Competition, how many people tried to answer the first tiebreaker?
Answer: 4. David answered incorrectly.

Question: What colour was Jee’s duck in “Duck Ball”?
Answer: Blue. Alison answered correctly.

Group 3: Dana, Nathan and Robert.

Question: How many people voted to evict Amanda last week?
Answer: 9. Nathan answered incorrectly.

Question: How many total casseroles were there in the “Clash Of The Casseroles” Food Competition?
Answer: 10. Dana answered correctly.

Alison Irwin Big Brother 4

Finals: Alison, Dana and Justin.

Question: How many people in the house are older than 30?
Answer: 3. Alison answered correctly.

Question: How many evicted houseguests get to vote for the winner of Big Brother 4?
Answer: 7. Dana answered correctly.

Question: How many people will play in the next Head of Household Competition?
Answer: 8. Justin answered correctly.

Question: How many people left in the house have been nominees?
Answer: 2. Justin answered incorrectly.

Question: Which bedroom in the house has the fewest beds?
Answer: HoH. Alison answered incorrectly.

Dana won HoH.

Dana Verela wins HoH Big Brother 4

Nomination Ceremony

Dana nominated Alison and Jack for eviction.

Alison Irwin Big Brother 4Dana Verela Big Brother 4Jack Owens Big Brother 4

Veto Competition - “Niagara Balls”

Balls will come flying down in to the backyard from above. The houseguests must collect only the green ones and fill their “V”.

Niagara Balls Big Brother 4Niagara Balls Big Brother 4

The first houseguest to collect 10 green balls will win the Power of Veto.

NIagara Balls Big Brother 4Niagara Balls Big Brother 4

Nathan won the Power of Veto.

Nathan Marlow wins the Power of Veto Big Brother 4Nathan Marlow wins the Power of Veto Big Brother 4

Veto Ceremony

Nathan used the Power of Veto on Alison. Dana nominated David as the replacement nominee.

Dana Verela Big Brother 4David Lane Big Brother 4

Eviction

David was evicted by a vote of 5-2.

Votes to evict David (5): Robert, Jun, Jee, Justin and Nathan.
Votes to evict Jack (2): Alison and Erika.

David Lane evicted Big Brother 4David Lane evicted Big Brother 4David Lane and Julie Chen Big Brother 4

HoH Competition - “Around The Water Cooler”

Each houseguest has been given a water cooler jug with the same number of ping pong balls inside of it. On go, the houseguests will try to direct as many ping pong balls in to the cylinder below them. The houseguest who lands the most balls inside of their cylinder in one minute will become the new HoH.

Around The Water Cooler Big Brother 4Alison Irwin Big Brother 4Alison Irwin Big Brother 4

Results: Alison 7, Jack 6, Erika 4, Jee 2, Jun 2, Justin 2, Nathan 2, Robert 2.

Alison won HoH.

Around The Water Cooler Big Brother 4Alison Irwin wins HoH Big Brother 4

Nomination Ceremony

Alison nominated Dana and Jun for eviction.

Dana Verela Big Brother 4Alison Irwin Big Brother 4Jun Song Big Brother 4

Veto Competition - “Snake In The Grass”

There are four pictures of each houseguest in a row, as chosen by each of them in the diary room beforehand. In turn, each houseguest will go over to a square and lift up the grass. It will either reveal nothing, a single face, or multiple faces.

Snake In The Grass Veto Competition Big Brother 4Snake In The Grass Veto Competition Big Brother 4Snake In The Grass Veto Competition Big Brother 4

When all four faces of a houseguest are uncovered, that houseguest will be eliminated. The last houseguest standing will win the Power of Veto.

Snake In The Grass Veto Competition Big Brother 4Snake In The Grass Veto Competition Big Brother 4Snake In The Grass Veto Competition Big Brother 4

Order to be eliminated: Erika, Nathan, Jun, Alison, Dana, Justin, Jack, Jee.

Robert won the Power of Veto.

Snake In The Grass Veto Competition Big Brother 4Snake In The Grass Veto Competition Big Brother 4Robert Roman wins the Power of Veto Big Brother 4

Veto Ceremony

Robert decided not to use the Power of Veto.

Dana Verela Big Brother 4Robert Roman Big Brother 4Jun Song Big Brother 4

Eviction

Dana was evicted by a vote of 6-0.

Votes to evict Dana (6): Jee, Erika, Jack, Robert, Justin and Nathan.
Votes to evict Jun (0): None.

Dana Verela evicted Big Brother 4Dana Verela evicted Big Brother 4Dana Verela evicted Big Brother 4

HoH Competition - “Who Said It?”

Julie will read a statement from a questionnaire that the houseguests filled out prior to entering the house. The goal is to determine who gave that answer. The possible answers are the evicted houseguests, Amanda, Michelle, David and Dana, and the outgoing HoH, Alison. Answer correctly to stay in the game. Answer incorrectly and you will be eliminated. The last houseguest standing will become the new HoH.

Who Said It? HoH Competition Big Brother 4

Question 1: Who said that one of their bad habits is that they obsess about everything?
Answer: Dana. Jack answered incorrectly and was eliminated from the competition.

Question 2: Who said that their favourite movie is Legally Blonde?
Answer: Michelle. Jun and Robert answered incorrectly and were eliminated from the competition.

Question 3: Who said that if they could be an animal they would be an elephant because they are the true kings of the jungle?
Answer: Alison. Erika, Jee and Nathan answered incorrectly and were eliminated from the competition.

Justin won HoH.

Justin wins HoH Big Brother 4

Nomination Ceremony

Justin nominated Jack and Nathan for eviction.

Jack  Owens Big Brother 4Justin Big Brother 4Nathan Marlow Big Brother 4

Veto Competition - “Quoridor”

The houseguests will square off in three matches of Quoridor. Everyone starts off on different sides of the playing area. The object is to be the first to get to the opposite side. When it’s your turn you can do one of two things: 1) move one spot forward, backward, left or right or 2) put up a fence anywhere on the board. You may never place a fence in such a way that you permanently prevent a houseguest from reaching the other side. The houseguests will be split in to two groups of four. The winners of those two matchups will face off in the finals.

Quoridor Veto Competition Big Brother 4Quoridor Veto Competition Big Brother 4Quoridor Veto Competition Big Brother 4

Matchup 1: Jun vs Justin vs Nathan vs Robert.
Robert won Matchup 1.

Matchup 2: Alison vs Erika vs Jack vs Jee.
Jee won Matchup 2.

Quoridor Veto Competition Big Brother 4Quoridor Veto Competition Big Brother 4

Finals: Jee vs Robert.
Robert won.

Robert won the Power of Veto.

Quoridor Veto Competition Big Brother 4Quoridor Veto Competition Big Brother 4Robert Roman wins the Power of Veto Big Brother 4

Veto Ceremony

Robert decided not to use the Power of Veto.

Jack Owens Big Brother 4Robert Roman Big Brother 4Nathan Marlow Big Brother 4

Eviction

Nathan was evicted by a vote of 5-0.

Votes to evict Nathan (5): Robert, Jee, Alison, Jun and Erika.
Votes to evict Jack (0): None.

Nathan Marlow evicted Big Brother 4Nathan Marlow evicted Big Brother 4Nathan Marlow evicted Big Brother 4

HoH Competition - “Steel Cage Match”

Everyone must enter the largest of the three cages and face outward. The objective is to work through all three cages. The second cage can only hold four people and the third cage can only hold two. In order for the group to advance, two people must leave the cage.

Steel Cage Match HoH Competition Big Brother 4

Sleeping is not permitted and your feet may not touch the ground beneath the cage. When the winners make it to the third cage, the person that stays in the cage the longest will become the new HoH.

Steel Cage Match HoH Competition Big Brother 4

Order to drop out of the competition: Robert (4 hours 31 minutes), Jun (4 hours 44 minutes), Jack (6 hours 27 minutes), Jee (6 hours 31 minutes), Alison (6 hours 33 minutes).

Erika won HoH.

Erika Landin wins HoH Big Brother 4Erika Landin wins HoH Big Brother 4

Nomination Ceremony

Erika nominated Justin and Robert for eviction.

Justin Big Brother 4Erika Landin Big Brother 4Robert Roman Big Brother 4

Veto Competition - “Video Veto”

There are five cameras and five televisions in the backyard. The houseguests were tasked with putting the Power of Veto winners in chronological order, making the first veto winner appear on monitor one and the most, the second veto winner appear on monitor two and so on.

Video Veto Big Brother 4

The houseguest to successfully complete the competition in the shortest amount of time will win the Power of Veto.

Alison Irwin Big Brother 4Jun Song Big Brother 4

Results: Jun 2:45, Justin 3:20, Alison 3:58, Erika 4:08, Jee 4:28, Robert 6:46, Jack 18:49.

Jun won the Power of Veto.

Jun Song wins the Power of Veto Big Brother 4

Veto Ceremony

Jun decided not to use the Power of Veto.

Justin Big Brother 4Jun Song Big Brother 4Robert Roman Big Brother 4

Eviction

Justin was evicted by a vote of 3-1.

Votes to evict Justin (3): Jun, Alison and Jack.
Votes to evict Robert (1): Jee.

Justin evicted Big Brother 4Justin evicted Big Brother 4

HoH Competition - “Black HoHle”

Each houseguest has been given a single ball. They will each take a turn rolling their ball down the lane. The object is to get their ball as close to the hole without falling in. The person to get their ball closest to the hole will become the new HoH.

Black HoHle Competition Big Brother 4Jee Choe wins HoH Big Brother 4

Alison rolled first.
Jee rolled second. Jee was closest, eliminating Alison.
Robert rolled third. Jee was closest, eliminating Robert.
Jun rolled fourth. Jee was closest, eliminating Jun.
Jack rolled fifth. Jee was closest, eliminating Jack.

Jee won HoH.

Jee Choe wins HoH Big Brother 4

Veto Competition

Julie announced that for the first time ever, someone will compete to win the Power of Veto before they even know who is nominated. Also, whoever pursues the Power of Veto will inflict pain and suffering on their housemates. Julie had the houseguests go to separate rooms and told them that the winner will not be revealed until after the nominations.

Julie called each of the houseguests to the diary room and made them a series of offers for the Power of Veto.

Offer #1: The Power of Veto in exchange for putting everyone in the house except for them on peanut butter and jelly for the rest of the game, which is over a month. All of the houseguests declined the offer to put the houseguests on slop for the rest of the game.

Offer #2: The Power of Veto in exchange for putting the rest of the house on peanut butter and jelly for two weeks. All of the houseguests declined the offer to put the houseguests on slop for the rest of the game.

Offer #3: The Power of Veto in exchange for putting the rest of the house on peanut butter and jelly for one week. Jee accepted the offer.

Jee won the Power of Veto.

Jee Choe wins the Power of Veto Big Brother 4

Nomination Ceremony

Jee nominated Erika and Jack for eviction.

Erika Landin Big Brother 4Jee Choe Big Brother 4Jack Owens Big Brother 4

Veto Ceremony

Jee decided not to use the Power of Veto.

Erika Landin Big Brother 4Jee Choe Big Brother 4Jack Owens Big Brother 4

Eviction

Jack was evicted by a vote of 2-1.

Votes to evict Jack (2): Jun and Alison.
Votes to evict Erika (1): Robert.

Jack Owens evicted Big Brother 4Jack Owens evicted Big Brother 4Jack Owens evicted Big Brother 4

HoH Competition - “Disappearing Act”

During the past week, several random items have gone missing from the Big Brother house. Julie will ask eight questions about the missing items. The first houseguest to buzz in and answer correctly will earn one point. Answer incorrectly and you will be eliminated. The houseguest with the most points after eight questions will become the new HoH.

Disappearing Act HoH Competition Big Brother 4

Question 1: This item usually marks the spot.
Answer: X. Alison answered correctly.

Question 2: There are more of these items than any other item in the house.
Answer: Marbles. Jun answered correctly.

Question 3: This item has a hat.
Answer; Rubber ducky. Jun answered correctly.

Question 4: You might say this item belongs to a houseguest named John.
Answer: Toilet lid. Erika answered correctly.

Question 5: You all have one of these but this one is unique.
Answer: Amanda’s photo. Robert answered correctly.

Question 6: These items get more screen time than you do.
Answer: Fish. Alison answered correctly.

Question 7: This item has been used in nomination ceremonies.
Answer: Yellow chair. Jun answered correctly.

Question 8: Name the two items that were taken from the house and then returned.
Answer: Erika answered incorrectly.

Results: Jun 3, Alison 2, Erika 1, Robert 1.

Jun won HoH.

Jun Song wins HoH Big Brother 4

MTV Video Music Awards

Julie informed Jun that she is going to be leaving the Big Brother house as part of the next twist, going to New York City to be a special guest at tomorrow night’s MTV Video Music Awards.

Jun Song MTV Video Music Awards Big Brother 4

Veto Competition - “Where’s Jun?”

The houseguests were informed that to win the Power of Veto they must be the first to name where Jun is and in what city. If more than one person guesses correctly, the person who rings in and answers first will win the Power of Veto. You only get one guess. If nobody guesses correctly, Jun will win the Power of Veto.

Where's Jun? Veto Competition Big Brother 4

Clue #1: Apple.
Clue #2: VHS tape.
Clue #3: Astronaut.

Robert guessed that Jun was at Space Mountain in Los Angeles.
Jee guessed that Jun was at The Space Needle in Seattle.

Alison correctly guessed that Jun was at the MTV Video Music Awards in New York City.

Alison won the Power of Veto.

Jun Song MTV Big Brother 4Alison Irwin Wins the Power of Veto Big Brother 4

Nomination Ceremony

Jun nominated Alison and Jee for eviction.

Alison Irwin Big Brother 4Jun Song Big Brother 4Jee Choe Big Brother 4

Veto Ceremony

Alison used the Power of Veto on herself. Jun nominated Robert as the replacement nominee.

Alison Irwin Big Brother 4Jun Song Big Brother 4Robert Roman Big Brother 4

Eviction

Jee was evicted by a vote of 2-0.

Votes to evict Jee (2): Alison and Erika.
Votes to evict Robert (0): None.

Jee Choe evicted Big Brother 4Jee Choe evicted Big Brother 4Jee Choe evicted Big Brother 4

HoH Competition - “Dearly Departed”

Julie will read eight incomplete statements made by the current members of the jury. The houseguests must choose between two possible endings. Each correct answer is worth one point. The houseguest with the most points at the end of eight statements will become the new HoH.

Dearly Departed HoH Competition Big Brother 4

Question 1: Dana said “I was never more pissed off than the time” A) when I learned of Alison’s plot to evict me or B) Nathan used the veto to save Alison?
Answer: B. Everyone answered correctly.

Question 2: Justin said “The most shocking surprise in the season for me was when” A) I walked in to the living room and saw Alison or B) Michele was evicted and not Erika?
Answer: B. Erika and Robert answered correctly.

Question 3: Jack said “I think the most attractive person in the house was” A) Erika or B) Nathan?
Answer: B. Everyone answered incorrectly.

Question 4: Nathan said “Julie Chen surprised me most when” A) she announced Michelle was being evicted instead of Erika or B) she called Alison my bed buddy?
Answer: B. Everyone answered correctly.

Question 5: Jack said “My biggest regret on the show is” A) losing the HoH Competition to Jee or B) not taking Julie’s offer?
Answer: A. Erika and Robert answered correctly.

Question 6: Dana said “Of the exes, the two people that are hardest to picture together are” A) Rob and Erika or B) Justin and Alison?
Answer: B. Erika answered correctly.

Question 7: Nathan said “The sexiest person in the house has been” A) Michelle or B) Erika?
Answer: B. Everyone answered incorrectly.

Question 8: Justin said “The most difficult competition for me was” A) The Clambake From Hell or B) The Steel Cage Match?
Answer: A. Alison and Robert answered correctly.

Results: Erika 5, Robert 5, Alison 3.

Tiebreaker Question: From the moment the exes walked in to the house to right now, how many hours have you spent in the Big Brother house?
Answers: Robert 800, Erika 1,440.
The correct answer was 1,434.

Robert won HoH.

Robert Roman wins HoH Big Brother 4Robert Roman wins HoH Big Brother 4

Nomination Ceremony

Robert nominated Alison and Jun for eviction.

Alison Irwin Big Brother 4Robert Roman Big Brother 4Jun Song Big Brother 4

Veto Competition - “The Diamond Veto”

Each houseguest has a staircase leading up to a diamond. Each step represents a week in the Big Brother house. On each side of the step, the houseguests must place the names of the original nominees for that week.

The Diamond Veto Big Brother 4

The step will light up after the correct names have been placed beside it. The first houseguest to successfully illuminate all eight steps and place two hands on the diamond will win the Diamond Power of Veto.

Alison won the Diamond Power of Veto.

Alison Irwin Diamond Power of Veto Alison Irwin Diamond Power of Veto Big Brother 4

Veto Ceremony

Alison used the Power of Veto on herself. Alison nominated Erika as the replacement nominee.

Alison Irwin Big Brother 4Erika Landin Big Brother 4

Eviction

Erika was evicted by a vote of 1-0. Alison cast the sole vote to evict.

Erika Landin Big Brother 4Erika Landin Big Brother 4Erika Landin Big Brother 4

Final HoH Competition - Part 1 - “On The House”

Each of the houseguests had to climb on to the roof of their house, then slide their key in to the nomination box. They are not allowed to sit or kneel on their house, nor are they allowed to sleep. The last houseguest standing without letting go of their key will win Part 1 of the Final HoH Competition and will advance to Part 3.

On The House HoH Competition Big Brother 4On The House HoH Competition Big Brother 4

Order to drop out of the competition: Jun (1 hour 25 minutes), Robert (1 hour 28 minutes).

Alison won Part 1 of the Final HoH Competition. Alison advances to Part 3.

Alison Irwin wins HoH Big Brother 4

Final HoH Competition - Part 2 - “Unexpected Relations”

In front of each of the houseguests are five “X’s”. Written on the diagonal lines of each X are questions. The houseguests also have the same series of faces.

Unexpected Relations HOH Competition Big Brother 4Unexpected Relations HoH Big Brother 4

At the four corners of each X are hooks to put faces on. The first houseguest to place the four correct faces on each of the five X’s will win Part 2 of the Final HoH Competition and will advance to Part 3.

Jun won Part 2 of the Final HoH Competition. Jun advances to Part 3.

Final HoH Competition - Part 3

Julie will read a question posed to both Justin and Jee. Alison and and Jun must then answer how they think that their ex responded by using their yes or no paddle. Alison will try to match Justin’s answers and Jun will try to match Jee’s answers. Each correct answer is worth one point. The houseguest with the most points after eight questions will become the Final HoH.

Alison and Jun Big Brother 4Alison Irwin Big Brother 4Jun Song Big Brother 4

Question 1: We asked Justin and Jee “Do you still find your ex attractive?”
Answer: Justin - No, Jee - No. Jun answered correctly.

Question 2: We asked Justin and Jee “Did you trust your ex in the game prior to your nomination?”
Answer: Justin - No, Jee - Yes. No one answered correctly.

Question 3: We asked Justin and Jee “Do you feel your ex had your back during the game?”
Answer: Justin - Yes, Jee - Yes. No one answered correctly.

Question 4: We asked Justin and Jee “Was your ex responsible for your breakup?”
Answer: Justin - No, Jee - No. Alison answered correctly.

Question 5: We asked Justin and Jee “Does your ex have a soul?”
Answer: Justin - Yes, Jee - Yes. Alison and Jun answered correctly.

Question 6: We asked Justin and Jee “Was your ex more in control of the house than you?”
Answer: Justin - No, Jee - Yes. Alison and Jun answered correctly.

Question 7: We asked Justin and Jee “Were you better in bed than your ex?”
Answer: Justin - Yes, Jee - Yes. Jun answered correctly.

Question 8: We asked Justin and Jee “Outside of any Big Brother reunion, do you plan on calling or seeing your ex ever again?”
Answer: Justin - No, Jee - No. Alison answered correctly.

Results: Alison 4, Jun 4.

Tiebreaker Question: We asked Justin and Jee “how long, in days, did you and your ex date?”
Answers: Alison 0, Jun 1,000,000.
The correct answer was 210 (Justin) and 1,700 (Jee).

Alison won HoH.

Alison Irwin wins HoH Big Brother 4

Eviction

Robert was evicted by a vote of 1-0. Alison cast the sole vote to evict.

Robert Roman evicted Big Brother 4Robert Roman evicted Big Brother 4Robert Roman evicted Big Brother 4

Jury Vote

Alison Irwin Big Brother 4Big Brother 4 juryJun Song wins Big Brother 4

Dana voted for JUN
Justin voted for JUN
Nathan voted for ALISON
Jack voted for JUN
Jee voted for JUN
Erika voted for JUN
Robert voted for JUN

Jun Song Wins Big Brother 4

Jun won Big Brother 4 by a vote of 6-1.

Jun won the $500,000 grand prize. Alison won the $50,000 prize as runner up.

Alison Irwin Big Brother 4Jun Song Wins Big Brother 4